nuffnang ads

01 February 2013

bercuti ke pontianak... part 1

assalamualaikum....


setelah sebulan menghilangkan diri, aku keluar dengan cerita yang menggembirakan hati... Alhamdulillah...
dan lepas sebulan mencari bahan, akhirnya bulan februari juga yang dipilih untuk melancarkan cerita-cerita yang ala-ala gempak dari aku nie...


ehh, kenapa tak nak tengok entry nie...
aku bukan boleh tengok pontianak a.k.a dengan kuasa mata pown...
ini tentang daerah yang bernama pontianak...
di sebuah negara yang pesat dengan penduduknya...
maaf, aku tak arif skala manusia...
bahagian kalimantan barat di indonesia..



aku ceritakan mengikut aturan gambar...



semasa ingin keluar dari bahagian sarawak, malaysia...
nampak tak selamat jalan tu...
semoga selamat...


lepas imegresen malaysia, kat depan tu imegresen indonesia pula...
jalan kaki lebih kurang 200meter...
sepanjang 200 meter tu, ada la money changer yang tidak berapa nak sah...

p/s: x ambik pic dyorang sebab nampak menakutkan...


selamat tinggal malaysia....

selamat datang indonesia...


imegresen indonesia...


selepas batas sempadan bas berhenti kat tempat nama sosok...
beli sim untuk inform sedara (kak rifda)
masa sampai sempadan, maxis jadi telkomsel...
celcom jadi xl...

nama kad sim nie sebenarnya PATI..
bila digabungkan jadi simPATI...
mungkin simpati pada orang seperti aku mungkin...
=P


jalan lepas sosok sangat mencabar perutku yang kosong...
pic nie hanya permulaan je...
sebab lepas jalan-jalan macam nie, lagi besar lubang yang bas nie lompat...
rasa macam nak melompat juga aku dalam bas tu...


pic yang lobang lagi besar memang tidak sempat aku ambil...
lebih baik pegang kerusi dari pegang kamera saat ini...


moto paling steady lalu jalan berbatu dan berbukit bukau macam nie...
sungguh...


selepas mengharungi perjalanan selama 8 jam dengan menaiki bas dari kuching ke pontianak, aku sampai pada jam 7 petang waktu malaysia...
kenapa aku tulis waktu malaysia, sebab nya adalah indonesia adalah lambat satu jam..
maksudnya jam 6 petang waktu indonesia saat aku sampai di pontianak...
(baca : kalau tak paham, repeat 10x)


aku mandi dan dijamu makanan yang enak...
lepas tu mintak izin tido...
jam 10 malam waktu indonesia...
=)


oleh kerana eksited, subuh jam 4.35 pagi, aku bangun jam 5 pagi dan lepas usai solat subuh terus rasa nak menembak kejap kat kawasan rumah...
kabus masih tebal saat nie...
jam 6 pagi waktu indonesia...


tuan rumah...
En. Hanafi a.k.a pakcik sedara...


ahli rumah..
eh, kurang sorang...
kak wardah di tanah jawa...


kabus tebal....
orang mencari rezeki di pagi hari...

seluar tido, baju tido...
ambik gambar tepi sungai...
mujur orang lain tak tau selain isi rumah...
hehehe..=P


gambar dikaburkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan...
tangan didepa...
nak bagitau yang nyaman di tepi Sungai Kapuas nie...


Gang Kabul...
nama tempat tu...

gambar berserah seluor tido...


ehemmm....


gambar belakang aku tu macam lukisan...
baru perasan saat nak kecilkan pic...

selepas lebih kurang 1 jam menembak di sekitar Sungai Kapuas kami (baca : aku, kak rifda dan kak amalia) meneruskan misi aku iaitu melawat saudara mara di pontianak...
rumah pertama yang kami lawati adalah rumah pak long usman...


rumah tradisi aku rasa, semua pattern lebih dan kurang sama macam nie...
yang penting banyak sejarah dalam rumah comel ini...


gambar lama, tapi bila bersemuka muka semua muda...
ape resepi..??


dijamu makan nasi tengahari...
Alhamdulillah, rezeki ALLAH....


pak long usman - lelaki dalam picture diatas...
dari kiri: cik dahlia, mak long, aku, pak long, kak long dan kak rifda...


paling kanan bertukar...
kak amalia....=)


gambar tanpa motif...
depan rumah pak long usman...

lepas ke rumah pak long usman, kami terjah ke rumah pak ngah hamid..


rumah kedua...
pak ngah hamid...

dari kanan: pak ngah hamid, anak nya, aku dan kak ulfah...
ok, memang aku tak tau nama anak- anak lelakinya...
hehehe...maafkan ekin...


kalau perasan, mulut aku dan kak ulfah melakukan ekspresi sama...
i love candid...


lepas satu jam kami beramah mesra...
aku ke rumah cik dahlia pula....




apa jadi kat rumah cik dahlia..??




next entry aku cerita pasal kisah pic nie pula..


adios...

1 comment:

  1. beb... aq tag ko dlm entry aq.. check it out !!

    http://langit-lnl.blogspot.com/2013/02/segmen-jom-tambah-followers-blog-by.html

    ReplyDelete