nuffnang ads

15 December 2011

harapan agar kepenatan ini berbaloi...

assalamualaikum....

dari title macam sedih jep kan....
yup, ingin aku tegaskan di sini yang aku memang nak touching giler malam nie....
oleh kerana sabtu nie iaitu bersamaan 17 disember 2011 = bufday puan ili (pengajar) ada farewell dan aku salah seorang urusetia bidan terjun, aku rasa sangat penat sehingga saat ini...

diulang yer yang sabtu nie berlangsung nyer farewell group aku...
badan rasa lenguh- lenguh, pinggang rasa nak patah dan muka sembab giler kot sebab tak cukup tidur...
eye bag..?? jangan kata beg, aku bagi kontena nie...hahaah....


haa...
luper nak bagitau...
pagi semalam aku dah lepas exam LEMBAGA BIDAN MALAYSIA...
ALHAMDULILLAH...
soalan agak mencabar atau dalam bahasa senang nyer susah...


sudah abis bab exam...
mari kita bersedih kembali....
hahaha....

ok...
aku bz giler dah mcm pic kat bawah nie...
semua benda nak kena buat last2 minit nie...
adoyai....





orang lain..??
nama je ada jawatan setiap seorang...
tapi semua kerja pas2 kat orang ain....
bukan parti politik pas yer....=P




aku menangis sendirian melihat banyak lagi benda yang belum siap..
arhhhhhh...
kalau aku tau begitu teruk kerjanya tak kan aku bermurah hati menolong pada awal2 lagi...
astag firullah....
hati kadang2 menjadi jahat bila otak terlalu penat dan badan terlalu lesu....




esok malam farewell...
yup aku tau, ada 2 perkara belum aku lakukan lagi....
baiklah...

adios...


14 December 2011

huKUm pemAKaian saNGgul paLSu


assalamualaikum...

aku ada satu persoalan berkenaan pemakaian sanggul palsu tau...
alaa...kan aku dah pernah mention pasal farewell group aku ari sabtu nie....
jadi ramai yang decide nak pakai sanggul palsu, dan aku pown ada keinginan nak pakai sanggul palsu sebenarnya...sebagai penyeri tudung...ahakz....

lepas tu aku g la cari artikel berkenaan hukum pemakaian sanggul palsu...
semoga korang dapat sedikit maklumat dari pencarian yang tak seberapa aku nie...


p/s: yang aku highlight colour merah tu ambik la perhatian sikit yer...
semoga mendapat ilmu..<3


Assalamu’laikum.wr.wb. Teh Sasa, ada saudara saya, seorang  perias.  Dia ingin merias  khusus wanita berjilbab. Dia juga sudah berkonsultasi dengan beberapa orang, tapi belum meyakinkan jawabannya. Ia masih suka bimbang tentang pemakaian sanggul rambut. Karena sebelum memakai kerudung itu suka dipakaikan sanggul terlebih dahulu.  Bagaimana seharusnya, dan hukumnya? Terimakasih. (Akhwat, Bandung)

Jawab;
Assalamu’alaikum.wr.wb.
Di dalam  ajaran Islam merias diri tidak dilarang tetapi dianjurkan, untuk ikhwan atau akhwat. Namun, ada baiknya sebelum menjawab tentang hukumnya memakai sanggul dalam berhias, maka perlu diketahui  rambu-rambu dalam berhias secara umum dan secara spesifik.  Sejumlah keterangan menjelaskan hal tersebut:

Anjuran Nabi Muhammad Saw
Dari Aisyah r.a. ia bercerita bahwa Rasulullah berhias merapihkan diri dahulu sebelum bertemu dengan orang lain.”Pernah sekelompok sahabat menunggu Rasulullah Saw, di depan pintu. Ketika beliau hendak keluar menemui mereka, beliau bercermin di air yang ada di dalam bejana di dalam rumah.  Setelah beliau merapikan rambut dan jenggotnya, aku (Aisyah) berkata, “Engkau lakukan ini, wahai Rasulullah?”  “Ya, bila seseorang akan menjumpai saudaranya hendaklah ia merapikan dirinya…”

Sebagai perwujudan  keindahan-Nya
Merias diri atau merapihkan diri adalah bagian dari keindahan,  Allah SWT pun penyuka keindahan, “Karena sesungguhnya Allah itu indah  dan mencintai  keindahan, jawab Rasulullah Saw."

Perintah Allah Berhias Secukupnya 
Allah memerintahkan, “Hai anak Adam, pakailah pakaianmu yang indah di setiap (memasuki) masjid, makan dan minumlah dan janganlah berlebih-lebihan.  Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang  berlebih-lebihan.  Katakanlah, “Siapakah yang mengharamkan perhiasan dari Allah yang telah dikeluarkannya untuk hamba-hamba-Nya dan (siapa pulakah yang mengharamkan) rezeki  yang baik-baik?” Katakanlah, semuanya itu (disediakan) untuk orang-orang beriman dalam kehidupan dunia, khusus (untuk mereka saja) di hari kiamat. Demikianlah Kami menjelaskan ayat-ayat itu bagi orang-orang yang mengetahui.” (QS Al-Araf:31-32)

Secara spesifik bagi muslimah larangan tidak boleh  berhias dengan niat tabaruj.  Menurut  Ibnu  Katsir, tabaruj artinya apabila seorang akhwat yang keluar rumahnya dengan niat memamerkan diri di hadapan lawan jenis, atau disebut juga tabaruj jahiliyah.

Menurut  Bukhari,  tabaruj, adalah tindakan seorang wanita yang menampakkan kecantikannya kepada orang lain.  Menurut  Muqatil  tabaruj adalah melepas jilbabnya, memperlihatkan kalung dan gelangnya. 

Perintah menjaga aurat terkandung  dalam  surat An-Nur ayat 31 dan 60, juga dalam surat Al-Ahzab ayat 59. Dalam surat Al-Ahzab ayat 59 Allah berfirman "Wahai Nabi!  Katakanlah kepada istri-istrimu, anak-anak perempuanmu dan istri-istri orang mukmin, hendaklah mereka menutup jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu agar mereka lebih mudah untuk dikenali, sehingga mereka tidak diganggu. Dan Allah Maha  Pengampun, Maha Penyayang."

Maka diperlukan sikap tawazun (pertengahan/keseimbangan) dalam segala hal, jangan sampai ketika berdandan, merapihkan diri  terbersit rasa riya, sombong, memamerkan kekayaan materi, sebab, “Celakalah hamba dinar dan dirham dan hamba sutera dan beludru. Jika ia diberi nikmat ia senang dan bila tidak diberi, ia benci.” (HR Bukhari)

Berhias yang mubah (boleh)
Berhias yang boleh adalah mengenakan cat kuku ( bahannya  tidak menghalangi anggota wudhu), eye shadow (celak),  semir rambut, memakai minyak wangi.  Secara khusus parfum wanita, diperintahkan untuk tidak menyengat wanginya, “Sesungguhnya sebaik-baik parfum lelaki adalah yang tercium aromanya dan tidak kelihatan warnanya, dan sebaik-baik parfum wanita adalah yang tampak warnanya dan tidak tercium aromanya.” (HR Tirmidzi).

Berhias yang diharamkan
Banyak wanita yang rela melakukan apa saja agar dirinya terlihat cantik dan menarik. Namun berhati-hatilah karena tidak semua cara berhias itu halal. Beberapa cara berhias yang diharamkan ialah mencukur alis, menyambung rambut, tato, dan merenggangkan gigi. Rasulullah Saw, bersabda, “Allah melaknat wanita yang mentato dan meminta ditato tubuhnya, dan yang mencukur alis, dan yang minta dicukur alisnya, wanita yang menjarangkan gigi untuk kecantikan, dan yang mengubah ciptaan Allah.”

Seseorang yang kurang puas terhadap penampilan diri, lalu memakai  silicon untuk membentuk hidung, memperindah dagu, memperindah buah dada dan operasi  menyedot lemak  perut, tangan dan paha, adalah haram  karena mengubah ciptaan Allah, kecuali bila darurat untuk tindakan medis penyelamatan jiwa pasien.

“Dari Asma binti Abubakar Al-Shiddiq, dia menceritakan pernah ada seorang wanita datang kepada Rasulullah seraya bertanya: “Wahai Rasulullah, aku mempunyai seorang puteri  yang terserang penyakit, sehingga rambutnya rontok, apakah berdosa jika menyambungnya? Beliau menjawab: “Allah melaknat wanita yang menyambung  rambutnya dan wanita yang meminta disambung rambutnya.” (HR Muttafaqun ‘Alaih)

Dari Mu’awiyah r.a., bahwa Rasulullah Saw, melarang tipu daya, dan tipu daya wanita adalah menyambung rambutnya.”

Maka, akhwat berjilbab atau pun belum berjilbab janganlah rambutnya dipasangi  sanggul, rambut palsu (wig)  atau menyambung rambut (hair  extension), karena diharamkan dalam Islam.

Insya Allah berbahagialah seorang wanita bila dapat berpenampilan luar dalam sama indahnya, terutama bila hatinya pun indah karena memiliki jiwa sabar dan mensyukuri penampilan dirinya. Marilah berdoa, “Allaahumma kamaa hassanta khalqii fahssin khuluqii. Ya Allah, sebagaimana Engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pulalah akhlakku.” (HR Ahmad). Wallahu’alam bishawwab. 


aku copy and paste dari link nie...

11 December 2011




mulakan dengan yang ini dulu....




susah hati...

assalamualaikum....

wahai saudara ku sekalian (ceh, alim pulak)
aku susah hati nie...
korang tgk la template aku nie dah bertukar wajah....
benci,...

nak yang lama....
aku x suka yang nie...
nape tetiba dy leh berubah ek....
sedih la....


sedih sangat...

ada sesiapa boleh tolong x..??
=((


09 December 2011

uish...

assalamualaikum....

ape yang uishh nyer cik ekin oiiii...
al kisah...
sy ada lagi 7 hari tuk study sebab exam LJM dah nak tiba...
dan 9 hari lagi tuk farewell...

OMG....
doakan sy dapat buat yang terbaik tuk exam dan farewell...
(walaupown baju sy agak tidak cantik, tp saya redha sbb saya adalah sederhana...pakai pape pown sederhana je la...hehehe)




adios...


05 December 2011

saaT Hati beRBicara


pernah dulu...
bayangmu muncul dalam satu flash back yang amat indah...
memori yang kau telah cipta untuk 'kita' angankan...


tapi...
itu semua dulu...
sebelum 'yang terindah' datang dalam dirimu...
itu kata mu...


semoga kau bahagia bersama dia...
itu doaku sepanjang ketiadaanmu di sisiku...
melihat kau bahagia bersamanya aku senang...


seikhlas hatiku saat kau putuskan semua ini...
saat...
bibirku tersenyum...
air mata mengalir...
hatiku remuk...




02 December 2011

dating with along...

assalamualaikum....

wahhh...
dah 2 minggu berturut-turut aku keluor g kota bharu....
(eh, bukan tiap-tiap hari ke aku pergi kota bharu - merujuk kepada tempat praktikal-hosp kota bharu)
kali nie aku keluar bersama along atau nama dalam i/c nyer nurul shakillah....
aku dan along nie satu group time praktikal...
tujuan kami meronggeng hari nie tuk cari kasut farewll along a.k.a shakillah...

pada akhir shopping kami 2....
bukan sahaja kasut yang kami grab hari nie....
tapi segala aksesori...
dari tudung, baju, dan hiasan tangan....
adoyai...
ari semua bajet aku tuk bulan nie....
hahahah....


jom tgk pic kami lak...



opsss....
aksi mulut yang seksi...
waaa....


bersama along....
aku beronggeng bersama dy la....
hehehe...
=P


tgk mamat yang ber'anak panah' itu...
agak2 dy ngah wat ape..??
hehehe...
=P


ala-ala pic lame kot...
=P


duk kat kedai or kios nie aje dah 1 jam...
melayan kerenah makcik sorang nie...
hehehe...


aksesori tudung...


pashamina yang gojes dan MURAH....
rasa nak grab satu...
tp x de warna yang berkenan kat hati...


eleh...
belagak lak ko yer patung....
muka sombong....
*tetiba....


ramai orang duk membeli aksesori kat kedai 2...
=)




kami pown berkira-kira nak balik kul 4.15 ptg....
kami naik pas je pown...
hehehe....


 budak nie dengki tau org ambik gmbr....
tgk tgn dy tu....
huhu...


tu die....
budak gongjeng....
hehehe....


en pemandu bas yang duk asyik kira duit dan tekan mesin keluorkan resit tu....
tapi yang best dy cekap...
terima kasih en pemandu yang bawa kami balik dgn selamat....
hehehe....


jalan kat kota bharu nie x de la bzzz mcm kat k.l or j.b....
huhu...



adios....


01 December 2011

istiqarah cinta...

assalamualaikum....

jom kita layan lagu nie....=)






Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

diistikharah cinta..



adios....


26 November 2011

NAk JUmpA JugaK BUdaK nie....!

assalamualaikum....

skung cuti sekolah kan...
tau la budak-budak suka time nie...
boleh pergi jalan-jalan 1 malaysia...

tadi lepas balik dari keje (praktikal), aku pegi la kuor nak beli surat khabar tujuan utama nyer...tp lepas 2 akau rasa macam nak belek je majalah dara.com nie kn...
lepas tu, belek punya belek, nampak budak kecik nie...
hehehe....

najwa latif a.k.a budak kecik....
comel betul la budak kecik nie....
hehehe..






najwa latif a.k.a budak kecik....
bile agak-agak kita boleh dating macam nie...
hehehehe...

adore u girl....
keep your afford n sing by your heart...

p/s: bajet mcm najwa latif a.k.a budak kecik baca je blog aku nie kan...=)

adios....

ceRIta sEMalam yanG Baru dAPat uPDate aRI nIE...

assalamualaikum....

semalam bersamaan dengan25 hb 11 2011, hari jumaat (cuti wajib kami), aku dan roomates plan keluor g kota bharu (2 je tempat yg bole shopping)...
then dengan menaiki kereta sewa, kami seramai 5 org pergi meronggeng ke kota bharu disamping membeli barangan yang dah kurang dan membuat bekalan banjir...
hehehe...

keluar sebelum pasaraya memulakan perniagaan lagi...
punyalah gelojoh....

ALHAMDULILLAH...
hari tu hujan x lebat...
matahari menunjukkan diri...


jom layan pic pula....




nah...
ambik nie...
muka bangun pagi dan keluar ke bandar kota bharu bersama dengan roomate...
mata yang lebam jangan dihiraukan...
mmg dari azali lagi lebam nyer...
<3



kasut sape paling cantik...
kiri atau kanan...
atau yg tengah 2...
hehehe...=)



kami pergi shopping...
cam biasa, musim tengkujuh cam nie...
bekalan banjir...
2 troli tuk 5 orang anak dara...
awesome kn...
tp kn, aku nyer barang 2 plastik je dalam troli dpn nie...
hehehe...



mase dalam kedai kasut 2... 
tetiba jumpa sesuatu yang sangat mengujuakan...
hehehe...
ia adalah cermin...




inilah hasil nyer...
auntie yang jaga kedai tu jeling2 je...
peace auntie...=D


lepas dah puas kami mencuci mata dan mengempiskan beg duit masing-masing...
kami pergi makan angin kat sungai kelantan yang tgh naik air 2....
tujuan nyer tuk terapi peralihan sebab duit semakin sedikit...
hehehe...*tarok

serius berani kiteorang tau...
sbb air sungai kelantan sedang naik...
hahaha...
tempat 2 x ramai org time ptg2....
kalu malam2 ramai yg lepak kat situ...
tempat 2 cantik tau time malam...





my lovely roomates....
love u all baby....
spread love...
<3


adios.....

saLAm mAAl hiJRah...

assalamualaikum....

salam maal hijrah buat semua pembaca blog yang di hormati dan di sayangi sekalian....

semoga tahun baru ini seribu rahmat mengiringi langkah mu...

adios...

22 November 2011

gambar banjir....


assalamualaikum....

nak share pc2 yang diambil tadi masa dalam perjalanan balik dari Hosp tempat aku berpraktikal....
hehehe...


dah 2 hari hujan tak henti2...
basuh baju mujur ada kipas, kalu x...
tak kering la uniform aku kn....
kalu x kering then bole ambik cuti tuk keringkan baju sahaja kan best....
bajet macam anak pengarah hospital je kn...
kekeke...=P


meh layan gambar2 hampir banjir....
pic nie aku ambik dari kota bharu ke pasir mas...
hostel aku....




jalan lati....


dpn restoren ape ntah name nyer...
hehe...=)











p/s: pic yang diambil agak kabur sebab mase nie dalam bas yang bergerak ke hostel...=)

p/s: jangan main ujan yer akak-akak, abg-abg, adik-adik semua...

adios

20 November 2011

...

kadang kadang kita rasa keseorangan walaupown ramai yang ada disekeliling kita...
saat kita perlukan dia, dia tiada tanpa kabar berita...

15 November 2011

toLOng CIk loLIpop..!!

assalamualaikum....







sebenarnya nak mintak tolong pada sesiapa yang ada kenalan atau tau pasal blog /fb yang menjual maxi dress or dress yang cantik dan simple untuk majlis formal....
kalau ada, tolong linkkn pada ekin dalam comment nie yer....

terima kasih...

adios...

11 November 2011

sPRead lOVe

assalamualaikum....

selamat petang....
tadi kan....
sedang tengok cerita-cerita yang agak best dari youtube, nampak 1 video music anak gadis yang sedang mencipta nama kat seni tanahair nie...
cewah, tetiba pulak jadi peramah kan....

yang paling best, aku org ke 4 yang tgk video najwa latif yang awesome tu....

tak percaya yer...
tgk nie....




cuba tengok anak panah warna merah tu....
hahaha...
bangga tak terkira....
=P






jom ke blog najwa latif....

adios...










ALHAMDULILLAH....

assalamualaikum.....

hari nie....
11 november 2011....
atau dalam tarikh yg lbh cantik....
11/11/11...

tahniah buat yang menyambut hari lahir pada tarikh ini....
tahniah juga buat yang telah memilih hari ini sebagai hari bersejarah korang...
(baca:kawin)

dan...

tahniah tidak terhingga buat diri ini yang telah habis menjalani peperiksaan final beberapa jam yang lepas...hehehe...
tak sah kalu tak ikut interframe kan....


baru boleh bergumbira setelah:
1. tak dapat sambut raya haji bersama keluarga.
2. layari intenet selama seminggu...je kot..=P
3. tak mesej sesiapa selain family...=(


adios...



06 November 2011

exam weekk......!!!

asalamualaikum....

jom kita study....
sambil dengar lagu....
disamping en teddy yg selalu ada di sisi menemani malam-malamku....
=)











adios.....=)