nuffnang ads

04 January 2012

sedikit review kolej jururawat masyarakat pasir mas, kelantan..

assalamualaikum...


dah tengah malam rupanya saat ini...
tapi x ape, saya kuatkan semangat membuka mata demi seorang kakak yang ingin mengetahui tentang bekas kolej saya tu....
cewahh....bekas kolej kau....
yelah....dah 4 ari saya menamatkan study di sana...
hahahaha....


saya wat review blog pasal kolej jururawat masyarakat khas buat akak yang hantar msj pada saya dalam fb dan bertanya tentang beberapa soalan....
soalan nyer...


1. adakah sepanjang sem5 student tinggal di asrama..??


answer: mengikut pengalaman saya setelah 2 tahun 1/2 tinggal di kolej jururawat masyarakat pasir mas, yup... student akan tinggal di asrama sepanjang pengajian.... terdapat dua asrama yang disediakan oleh kolej jururawat masyarakat pasir mas....


terdapat dua asrama, iaitu satu di dalam kawasan hospital lati yang biasa kami panggil asrama lati dan kedua di pasir mas bersebelahan pejabat kolej iaitu asrama kenanga & asrama melor....


kebiasaan nyer...
sem1 dan sem5 wajib di asrama kenanga & asrama melor
sem 2, sem 3 dan sem 4 di asrama lati....


2. Bagaimana adik pulang ke kampung..?? Bas atau keretapi..??


answer: tuk pengetahuan akak dan semua...saya asal dari kuala terengganu....jadi pengangkutan utama saya adalah bas... keretapi biasa budak pahang, negeri sembilan dan k.l...


tempat nak beli tiket bas sangatlah dekat dengan asrama di pasir mas...kalu saya dulu2...jalan kaki je...dekat sangat dengan bandar...ummm...


untuk pengetahuan juga, biasanya tiket bas tuk pelajar dari utara amatlah terhad....biase kalau nak balik kampung pada musim perayaan sangatlah cepat budak utara beli...tapi berhati-hati sebelum beli tiket, pastikan cuti telah disahkan terlebih dahulu...
kalu x, sia-sia je beli tiket tapi kena burn...(take note)


3. perjalanan dari satu tempat ke tempat lain jauh ke..??


answer: banyak tempat yang menarik tuk pegi hujung minggu sebenarnya...
semua kat bawah nie adalah anggaran masa perjalanan yang biasa saya tempuh sepanjang belajar kat kolej jururawat masyarakat pasir mas...


a) Pasir Mas - 2 minit dah sampai kalau duk kat asrama kenanga or asrama melor....hehehe...
b) Rantau Panjang - 20 minit hingga 45 minit
c) Pengkalan Kubur, tumpat - 40 minit - 1 jam
d) Kota Bharu - 20 minit - 1 jam
                                       (jika naik bas @ baru 1st time pegi 1 jam...)
e) Hospital Raja Perempuan Zainab 2 @ tempat praktikal - 40 minit - 1 jam
                                                                                          (bergantung pada trafik)




p/s: soalan lain akan saya sambung kelak...tq..=)


adios...

6 comments:

  1. terima kasih banyak2 akak ucapkan pada adik sebab sudi menjawab soalan akak dengan sangat detail. Hehehehe...memang sangat sesuai jadi nurse adik nih..detail sungguh! Info adik ini sangat berguna untuk akak tahu perjalanan hidup disana at least i take note about certain things! Tq very much ye....akak doakan seboga adik cepat2 posting dan terus kerja dengan baik!

    ReplyDelete
  2. sama-sama kak linda...detail sgt eh...hehehe...baiklah...terima kasih atas doa akak...=)

    ReplyDelete
  3. cmne akak msuk nurse nie?? nk msuk nurse jgk.. boley ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik minat jadi nurse ke..? kalau ada minat, sila ke suruhanjaya perkhidmatan awam punya page...isi borang on9 dalam tu...Insya Allah, jika rezeki adik di situ...kalau swasta tau je la harga pengajian nyer...=)

      Delete
  4. Tumpang tny, dkt kolej 2, t'msuk dlm ltihan jrurwat ke? Ataupn jrurwat msyarakat je?

    ReplyDelete
  5. saya antara bakal student kolej kejururawatan pasir mas... lapor diri 1julai... diploma kejururawatan...

    ReplyDelete